5 דברים שלא ידעתם על הפקעת קרקעות
הפקעת קרקעות היא למעשה מעין העברה כפויה של מקרקעין שהרשויות מבצעות כאשר טובת הציבור היא על הכף. העברת הקרקעות מתבצעת אל הרשויות, כאשר גם לרשויות מקומיות יש סמכויות מקיפות בנושא הפקעת קרקעות. ההעברה הזו יכולה להיות בתמורה מלאה, חלקית או אפילו ללא תמורה כלל.
כמובן שעל פי החוק ההעברה של הקרקעות היא לצרכי הציבור בלבד. להלן כמה דברים שלא ידעתם על הפקעות קרקע!
מעל 20 חוקים הנותנים סמכות הפקעה לרשויות
במדינת ישראל יש למעלה מ- 20 חוקים הנותנים לרשויות המקומיות ולמדינה זכות הפקעה של מקרקעין בשטחי המדינה. לדוגמה: חוק תכנון ובנייה, חוק המים, חוק הדרכים ומסילות הברזל ואפילו חוק העתיקות שכן אם מדובר בקרקע ובה אוצרות היסטוריים ועתיקות הרי שהרשות המקומית יכולה להפקיע את השטח.
החוקה מנדטורית
החקיקה המרכזית בנושא הפקעת קרקעות בישראל היא חקיקה מנדטורית. מה שמוזר הוא שבאנגליה החוקים הללו בוטלו לאורך השנים ולמדינה אין סמכויות בכל הנוגע להשתלטות על שטח אולם בישראל החוקים עדיין קיימים.
מיהם הגופים הרשאים להפקיע קרקע?
בין הגופים הרשאים להפקיע קרקע בישראל תוכלו למצוא כמובן את הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, חברת החשמל, החברה הלאומית לבטיחות בדרכים ורשויות ציבור אחרות, כאשר מטרת הקרקע היא כמובן לצרכי הציבור.
האם ניתן לשנות את ההחלטה?
כל בעל מקרקעין יכול לערער על ייעודו של השטח לצרכי ציבור ולנסות למנוע את הפקעת הקרקע מידיו על ידי הרשויות. מידע מקצועי ופרטים נוספים וחשובים ניתן למצוא באתר חברת בנאי שמאות מקרקעין!
פיצוי עבור המקרקעין
על פי החוק על הרשויות חלה החובה לפצות את בעל החלקה עבור כל האלמנטים המחוברים לקרקע כמו בית, גידולים חקלאיים, מתקנים שונים ועוד. כמו כן החוק קובע גם פיצוי עבור הפקעת הקרקע. בחוק יש ניכוי של אחוז מסוים מהשטח שאינו זכאי לפיצוי ולכן כדאי לוודא היטב כמה אחוזים מערך החלקה מגיע לכם כפיצוי.