עסק בירושה – איך מנהלים הון משפחתי? נטלי לזר מסבירה

העולם כבר מזמן נהפך לכפר גלובלי קטן. הורים גרים במדינה אחת, לעיתים עובדים באחרת, ילדיהם גרים במדינה שונה או לומדים במדינה מרוחקת, וכולם מחזיקים במניות בחברה המשפחתית. נשמע מסובך? אולי קצת…

סוגיות מורכבות וגלובאליות אלו כורכות סוגיות משפטיות מורכבות הנוגעות לתכנון ההון המשפחתי הקיים, העברתו לדור הצעיר, צוואות, ירושות וניהול ההון המשפחתי. אחוז גדול מאוד מהעסקים הינם עסקים משפחתיים. לא אחת קיימת בעייתיות כאשר דור המייסדים ניצב בפני דילמה כאשר אין מי שימשיך לנהל את העסק המשפחתי וזאת מסיבות רבות ומגוונות.

לעיתים הדור הצעיר חסר עניין וכישורים להמשיך את העסק המשפחתי או שפנה לדרך שונה מזו של הוריו. לעיתים אחד מהילדים דומיננטי ומאפיל על אחיו ואין יכולת לנהל את העסק ביחד מאחר וכל אחד מהילדים מושך לכיוון אחר, או התנגדויות וסכסוכים הנובעים מנישואין או גירושין עם בני זוג שנוספו למארג המשפחתי. אינספור דוגמאות ודילמות משפחתיות, שהמכנה המשותף לכולן היא סכנת שיתוק של החברה המשפחתית.

ניהול הון משפחתי

גם אם מדובר בעסק משפחתי קטנטן או באימפריה משפחתית הבעיות והדילמות הן די דומות רק הסכומים משתנים. מאבקי הירושה נהפכים למורכבים, אמוציונליים ושוכחים כי מעבר לאמוציות ושאלת הצדק האבסולוטי, מי צודק יותר, החברה נמצאת בסיכון ממשי מפני שיתוק פעילותה.

דרך המלך אם כן, היא למנוע מראש היתכנות הגעה למצב כזה. ניתן לפתור ולנהל משברים כאלה  בדרכים פשוטות ומגוונות, עוד בטרם פרוץ הסכסוך וזאת על ידי מערך הסכמים משפחתיים עם נטלי לזר שיסדירו פתרון מחלוקות ומצבים בהם חל שינוי בהרכב המשפחתי, אגב נישואין, גירושין, פטירה וכיוב' ככל שיצוצו במהלך ניהול העסק המשפחתי.

הכנה מדוקדקת בטרם עת, תחסוך הליכים משפטיים ממושכים וממון רב. ברוב המקרים, ניהולה השוטף של החברה יהיה קשה עד בלתי אפשרי, במצב בו מייסד החברה נפטר מבלי שתכנן מעבר ראוי של העסק המשפחתי. בהיעדר הסכמה בין היורשים או הליך משפטי מול מתנגדי הצוואה של המנוח, הרי לך גורמי סיכון ממשיים שיכלו להיפטר על ידי תכנון מוקדם.

נטלי לזר

לעיתים עלולה החברה המשפחתית להיכנס לשיתוק פעילות מיידי עקב הזמן הרב שיחלוף ממות המנוח ועד לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, שיאפשר פעילות תקינה של החברה, וזאת מבלי שהיורשים כלל הסתכסכו או התנגדו לצוואה. על כן, תנאי בסיסי ומחייב הוא יצירת צוואה מסודרת, הסכמי ממון של בני המשפחה עם בני ובנות זוגם, והסדרת מגוון הסיטואציות העלולות להופיע בשלבים שונים של החיים כגון נישואין, גירושין ופטירה.

לעיתים, ניתן לערוך הסכם בין יורשים שהיורש עוד בחיים בינו לבין יורשיו הפוטנציאליים. אפשרות זו מצויה בחוק הירושה ומתייחסת לאפשרות בנוגע לחלוקת העיזבון בין היורשים, וזאת מתוך הנחה כי זהותם לא תשתנה לאחר מות המוריש.

לא הרבה יודעים כי ישנה אפשרות גם ליצור הסדר נאמנות מוסכם מראש עם בני המשפחה  ולהגדיר בו את עתיד המניות, ניהול ושליטה בחברה, זהות נאמן ומנהל עזבון במידה ורוצים להפריד ביניהם, והכל על מנת לשמור ולהבטיח כי העיזבון ינוהל בצורה תקינה מבלי שהחברה תהיה בסכנת שיתוק כלשהי.

כיצד מעבירים עסק בירושה?

עלינו לערוך בירור קצר ולהבין מהם הרצונות של כל אחד מהיורשים. בירור ראשוני שכזה עד כמה שנשמע פשוט, אינו תמיד מתבצע. לעיתים יגלה המוריש או המייסד כי אף אחד מילדיו אינו מעוניין לנהל את העסק או שיכולותיו הניהוליות של דור ההמשך מוגבלות, משכך יש לשקול מכירת העסק לצדדים שלישיים.

ישנן דרכים רבות להעביר את העסק המשפחתי לדור הבא, הדבר תלוי ברצונם של המוריש ויורשיו הפוטנציאליים. לעיתים, רק יורש אחד מעוניין להמשיך ולנהל את העסק בעוד שאחיו ואחיותיו מעוניינים בכספים או נכסים אחרים. דרך המלך במקרה זה לשום את שווי החברה ומצבת הנכסים שלה ולחלק ביניהם את העיזבון.

לעיתים עסקיו של המוריש הם כה רבים ומגוונים, ועניינם של היורשים הפוטנציאליים הם בתחומים אחרים בעיזבון. אז קיימת אפשרות של פיצול עסקי המייסד, על ידי חלוקת נתחי העיזבון לפי מיקומם (ליורש שחי בטקסס יינתן העסק, ולזה שחי בארץ חשבונות הבנקים).

במסגרת תהליך ההעברה הבין דורית יש לקבע כללים ברורים באשר לאופן ניהול העסק המשפחתי והשליטה בו. כללים אלה נועדו למנוע העלאת דרישות על ידי המצטרפים החדשים למשפחה ולעסק אגב נישואין כדוגמת כלות, חתנים, ידועים בציבור וכיוצא בזה. על כן יש לדרוש מבני המשפחה המצטרפים לחתום על הסכם ממון שיגדיר בבירור את מנגנוני ההפרדה הרכושיים מהעסק.

כמובן שיש לבצע הליכים אלו בליווי אנשי מקצוע: עורכת דין נטלי לזר הבקיאה בתחומי הירושות והצוואות, רואה חשבון שילווה את העסק ומנהל השקעות בשלב מסוים. ללא ספק, עורך הדין יידרש מעבר לכישוריו בתחום הירושות ודיני משפחה, להיות בעל כישורים אישיים יוצאי דופן, מעין אוזן קשבת ופסיכולוג, על מנת לנסח הסכמים ואמנות משפחתיים בזהירות רבה, מבלי לפגוע במארג הרגיש של מערכות היחסים של בני המשפחה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top