דרכים לטפל באבנים בכליות
תאריך: דצמ 15, 2019
יש מספר דרכים שמאפשרות לגורם רפואי לטפל באבנים שנוצרו בכליות. להלן פירוט על ארבעת שיטות טיפול באבנים בכליות.
- ריסוק בגלי הדף – זו שיטה חוץ גופית שמבצעים אותה בהרדמה מלאה. המטרה של הטיפול היא לכוון גלי הדף אל האבן וכתוצאה מכך להביא לריסוק שלה לפירורים קטנים. פירורים אלו עתידים להתפנות מהמקום בצורה עצמאית עם השתן. השיטה הזו נחשבת לשיטה הכי פחות פולשנית מבין כל השיטות האחרות. ובמקרים בהם היא מתאימה היא תומלץ למטופל לפני יתר הטיפולים שמוגדרים כפולשניים יותר. שיטת ריסוק אבנים בכליות תתאים לאבנים בגביעים העליונים או האמצעיים של הכליה במידה והם לא גדולים במיוחד. במצבים מסוימים השיטה בלתי אפשרית; נשים הרות, חסימה בדרכי השתן, זיהום, גידול כלייתי ועוד.
- אורטרוסקופיה – טיפול כירורגי שנועד לרסק את אבני הכליה באמצעות החדרה של מצלמה לשופכן. ניתוח זה נמשך בין חצי שעה לשעתיים. הדבר תלוי במבנה של מערכת השתן של המטופל. הניתוח מתבצע בעזרת אורטרוסקופ שאותו מכניסים לשופכן, והוא מציג בפני המטפל את התמונה במלואה. כמו כן ניתן להעביר מכשירים לביצוע הפעולה הרצויה. שיטה זו תתאים למרבית האבנים בכליות וכן לאבנים בשופכן.
- ריסוק מלעורי – ניתוח שנועד לרסק אבנים גדולות שאי אפשר לרסק אותן בטיפול אורטרוסקופיה. ניתוח זה מתבצע באמצעות המותן בחתך קטן המאפשר גישה ישירה אל הכליה. שיטה זו מאפשרת שימוש במכשירים קשיחים שמתאימים למסה גדולה של אבנים. שיטה זו תתאים למטופלים שלהם אבנים גדולות בכליה. ניתוח זה כרוך באשפוז של יומיים שלושה.
- ניתוח הוצאת אבני כליה – ניתוח לפרוסקופי שמתבצע בהרדמה מלאה. מבצעים חתך בכליה או באגן הכליה, ובמהלכו מוציאים את כל האבנים. לאחר סיום הניתוח מבצעים תפירה של המקום. שכיחות הניתוחים הללו יורדת לאור התפתחות שיטות מתקדמות וממוקדות יותר.
כדי לבצע את הטיפול המתאים והנכון ביותר בהתאם למקרה יש לעבור אבחון מדויק, אבחון זה נועד לקבוע את הרכב האבנים, את גודלם והכמות שלהם. כמו כן יש לבחון את מבנה המערכת כדי לקבוע מהו סוג הטיפול המומלץ למטופל המדובר. המטרה היא להתאים טיפול יעיל במינימום התערבות.