הליך ייפוי כוח מתמשך נעשה על מנת לסייע לאדם להיערך למצב בו לא יוכל לדאוג לעצמו, לקבל החלטות ולבצע פעולות בנוגע לענייניו בעקבות הדרדרות במצבו הנפשי, מנטלי או פיזי. באמצעות ההליך, רשאי האדם הן לקבוע את זהותו של מי שיהיה אחראי עליו (מיופה הכוח) והן להשאיר הוראות ולציין תנאים ספציפיים לביצוע פעולות הנדרשות לטיפול בענייניו.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך נועד לאנשים בגירים וכשירים פיזית ומנטלית, אולם מודעים לכך שבעתיד מצבם יכול להשתנות. כך, רבים מאלה שחותמים על מסמך ייפוי כוח מתמשך הינם חולים בדמנציה או אלצהיימר בשלבים הראשונים של מחלתם המודעים לכך שבקרוב יהפכו לחסרי ישע. להליך יש שתי מטרות עיקריות: למנוע צורך במינוי האפוטרופוס על ידי בית המשפט (שנערך לאחר שהאדם הפך לחסוי ואיבד כשירות משפטית) ולאפשר לאדם שמעוניין בכך להחליט באופן עצמאי כיצד ייראו חייב אם וכאשר יאבד יכולת לדאוג לעצמו.
כיצד מתבצע ההליך?
על מנת לערוך הליך ייפוי כוח מתמשך, על האדם שמעוניין בהליך (מייפה הכוח) למלא טופס ייפוי כוח מתמשך ולחתום עליו. במהלך מילוי הטופס, רשאי מייפה הכוח לציין הוראות מוקדמות, אשר יקבעו כיצד ינהג מיופה הכוח במקרה זה או אחר. כך למשל, יכול לציין מייפה הכוח מהי מסגרת המגורים בו ירצה להתגורר (בית בקהילה או מוסד טיפולי מסוים), אילו סוגים של טיפולים רפואיים הוא יקבל (או לא יקבל) ומי הרופא שיטפל בו. כמו כן, רשאי מייפה הכוח לקבוע כיצד לנהל את נכסיו וכספיו, להדריך את מיופה הכוח למי ובאיזה סכום לתרום או להשאיל כספים ועוד.
ההליך יוגדר כחוקי בתנאי שיערך בנוכחות של עורך הדין, בעל התמחות ותעודת הסמכה בתחום ייפוי כוח מתמשך. כמו כן, ההליך מחייב נוכחותו של מיופה הכוח, (זה שישמש כנציגו של מייפה הכוח בבוא הזמן) וחתימתו על ההסכם. לייפוי כוח מתמשך יהיה תוקף משפטי בתנאי שיעמוד בקריטריונים הבאים:
- על מיופה הכוח להיות אדם בגיר וכשיר משפטית שאינו עובד בשכר אצל מייפה הכוח.
- על שני הצדדים להבין היטב את המשמעות של ההליך ולהיות מודעים לנהלים, תנאים והגבלות שמציב החוק בנוגע להליך.
- עורך דין אשר לעורך את ההסכם ומלווה את הצדדים מחויב לוודא שהצדדים אכן מבינים היטב את מעשיהם ומבצעים את ההסכם מרצונם החופשי ולא מתוך לחץ או ככניעה למניפולציה של צד בעל אינטרס אישי בעניין.
לאחר החתימה על המסמך על ידי הצדדים ועורך הדין, יש ליצור העתק דיגיטאלי להסכם ולשלוח אותו באמצעות הכרטיס החכם אל תיבת הדואר באתר האפוטרופוס הכללי. בנוסף, על עורך הדין או מייפה הכוח להגיש למשרדו של האפוטרופוס הכללי את ההעתק המקורי. ההליך יושלם לאחר קבלת האישור מהאפוטרופוס הכללי.
מהו מועד כניסתו לתוקף של ייפוי כוח מתמשך
ההליך ייכנס לתוקף על פי אחד משני התנאים:
כאשר יתקיימו התנאים לכניסתו לתוקף שציין מייפה הכוח בהוראות המקודמות במסמך
אם מייפה הכוח לא הותיר הוראות מוקדמות למסמך, הכניסה לתוקף של ההליך תיעשה על סמך חוות הדעת של הרופא או עובד סוציאלי אשר מצהירה כי מייפה הכוח חדל להבין בעניינו ואינו מסוגל עוד לדאוג לעצמו.
למידע נוסף אודות כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך – לחצו כאן
לדוגמאות לטפסים הנדרשים לתהליך החתימה על ייפוי כוח מתמשך – לחצו כאן