אחת התופעות הנפוצות ביותר בקרב נשים, צעירות אך בעיקר מבוגרות, זו תופעה של ורידים בולטים ברגילים. מדובר על תופעה אסתטית אך כזו שמהווה גם בעיה רפואית אמתית.
ורידים בולטים ברגליים נוצרים כתוצאה מסתימה במסתמי הורידים, אשר גורמים לדם לזרום בצורה לא תקינה. במקום שהדם יזרום ללב כנדרש, הוא גולש אל עבר הרגליים, וזה גורם לוורידים להתרחב, מה שגם מבליט אותם וקל מאוד לזהות ורידים בולטים מאחר והם הופכים להיות כחולים.
מדובר בתופעה אשר לרוב מי שמתמודד איתה, הן נשים. הערכה היא שבין 30 ל-50 אחוז מהנשים מתמודדות עם ורידים בולטים. אצל הגברים המספרים נמוכים יותר ומגיעים ל-10 עד 25 אחוז. הסיבות שנשים מתמודדות יותר עם התופעה היא בגלל גם מסיבות גנטיות, אך בנוסף, ורידים בולטים הוא תוצר נלווה להריון, תרופות שמכילות אסטרוגן, פציעות ברגליים ועמידה ממושכת. כמו כן, ישנן מחלות שגורמות לוורידים בולטים, למשל, מחלות לב, מחלות בכלי הדם, כמו כן, גם השמנת יתר גורמת להיווצרות בעיה זו.
ישנן דרכים שונות כיצד להתמודד עם ורידים בולטים, אך לשם כך יש לפנות לרופא כלי דם לקבלת ייעוץ. ייתכן מאוד שהדבר יותר מסובך ולכן חשוב שהוא יבדוק את הרגליים וכן את כלי הדם, לפני שהוא יבחר כיצד לטפל בבעיה. חשוב להדגיש, יש לטפל בבעיה כמה שיותר מוקדם, שכן אם לא עושים זאת, מצב הרגליים עלול להחמיר ויתרה מזו, גם מצב כלי הדם עלולים להחמיר.
כיום אנחנו יודעים שמעטים בוחרים לטפל בבעיה, כשבדרך כלל הטיפול המשמעותי שמרבית האנשים נוקטים בו, הוא טיפול שמרני של אי עמידה או שימוש באמצעים כמו גרביים אלסטיות. זה אומנם יכול לעזור אך לא למשך זמן.
כיצד מטפלים בוורידים בולטים
כאמור, שלב ראשון יש לפנות אל רופא שיאבחן את הבעיה ולאחר מכן יקבע כיצד יש לטפל בה.
הוא יכול לבחור בין הזרקת חומר תמיסה אל תוך הוריד בשביל לפתוח אותו. מדובר על תמיסה מלחית, אשר מוזרקת אל הוריד באמצעות מחט דקה מאוד. הדקירה מתבצעת באמצעות אולטרסאונד בשביל לוודא שאכן היא מתבצעת במקום הנכון.
טיפול אחר הוא ניתוח. מדובר על הסרת ורידים ולבטים מתוך הגוף, כאשר במקומם ורידים סמוכים יהיו אחראים על הובלת הדם. התהליך מתבצע אחרי שהרופא מאבחן את הורידים הבולטים אשר גרמו לסתימה. מדובר בניתוח יחסית פשוט אשר מתבצע בעזרת זריקה מקומית.
טיפול נוסף הוא באמצעות לייזר, מדובר על טיפול בוורידים קטנים ובולטים, באמצעות הקרנת קרן לייזר על הורידים אפשר לפתוח אותם. יש לחזור על הטיפול אחת לכמה חודשים.
השלב השני במסגרת הטיפול, הוא שינוי סגנון החיים, בין אם מדובר בדיאטה ובין אם מדובר בפעילות ספורטיבית וכן הימנעות מעמידה ממושכת. אחרי השלב הראשון, הרופא יציג את המלצותיו לשלב השני בטיפול.