פרוביוטיקה זהו תוסף תזונה שמוכר לנו בדרך כלל כתרופה שמתלווה לאנטיביוטיקה. בשנים האחרונות נעשו מחקרים רבים על הפרוביוטיקה והוכח שהפרוביוטיקה יעילה גם לתסמינים אחרים כמו סוכרת או השמנה. מי הם החיידקים הטובים? למה כדאי לנו לצרוך אותם ומה ירוויח הגוף שלנו מהדבר?
בשנים האחרונות הפכה הפרוביוטיקה לחומר לוהט שלא רק קשורה לנטילת אנטיביוטיקה או לבעיות שונות במערכת העיכול אלא שהיא יעילה מאוד גם בטיפול בשורה ארוכה של מחלות או תסמינים כמו דלקות בדרכי השתן, מחלות עור שונות או אלרגיות. לאחרונה נחקר גם הקשר בין הפרוביוטיקה לבין מניעת השמנה בעיות סוכרת ומחלות אחרות.
פרוביוטיקה – נעים להכיר
המילה פרוביוטיקה פירושה – למען החיים. במערכת העיכול שלנו יש את החיידקים הטובים שמכונים חיידקים פרוביוטיים. הם נמצאים גם במעי הדק אך יותר מכך במעי הגס. החיידקים הללו מרפדים את הדפנות של המעיים ואחראיים על הפירוק של האוכל העובר דרכם. חלק מתוצרי הפירוק מסייעים לגוף ומשמשים אותו כמו לדוגמה ויטמין K.
כמה חיידקים טובים יש לנו ב מערכת העיכול ובמעיים?
המעיים שלנו מכילים כמות אדירה של חיידקים טובים. (במספרים – עשר בחזקת 14!) זאת אומרת שמדובר בכמות שעולה על מספר התאים שישנם בגוף. על פי ההערכה משקלם הכולל של כל החיידקים הפרוביוטיים עומד על שני ק"ג!
מי אחראי להידלדלות בכמות החיידקים הטובים?
ישנם גורמים רבים הפוגעים באוכלוסייה הפרוביוטית כאשר הידועה והמושמצת במיוחד זוהי האנטיביוטיקה שלא מבדילה בין הרעים לבין הטובים ובדרך למיגור החיידק מחולל הדלקת הוא קוטל גם את החיידקים הטובים. גם שלשלולים שוטפים החוצה את החיידקים הטובים, מחלות מעי דלקתיות, זיהום אוויר, קרינה וגם מתח נפשי.
כדאי לדעת שהסיבים התזונתיים שבמזונות המלאים וכן בפירות ובירקות מהווים מצע טוב לגידולם של החיידקים הטובים וזוהי סיבה נוספת למה כדאי לצרוך מזונות מלאים כמו קמח מלא וכדומה.
איך בוחרים פרוביוטיקה?
המדפים בבית המרקחת ובבתי הטבע מציעים סוגים רבים של פרוביוטיקה של יצרניות שונות. איך נדע במה כדאי לבחור?
כאשר מדובר בפרוביוטיקה, הכמות היא הקובעת. ככל שיש יותר חיידקים המוצר יהיה טוב יותר. אין חשש מנטילת יתר כאשר מדובר בחיידקים הטובים. כמה שיותר =יותר טוב. כמו כן כדאי לבחור במוצר שמציע חיידקים מכמה שיותר זנים.