כיצד ניתן לעזור להתפתחות של התינוק באמצעות משחקים

התפתחות תינוקות
מחקרים שנערכו כבר לפני עשרות שנים גילו שמשחקים רבים עוזרים להתפתחות התינוק הן מבחינה רגשית, שכלית, חברתית ומוטורית. עצם העובדה שהילד מופעל על ידי המשחק ומתבקש לצבע פעולות מסוימות עוזרות לו להתפתח ברמה הבסיסית, בזמן שלכל משחק יש מטרה ועניין מסוים אשר תורמים להתפתחות התינוק בצורות שונות.

זו הסיבה שרופאים, פסיכולוגים או אחיות בטיפת חלב, ממליצים לכל אימא צעירה לקנות לתינוק צעצועים ומשחקים רבים ולא להפסיק לשחק איתו, גם הוא נראה חסר עניין, לא רגוע או שיש במשחק מונוטוניות מסוימת עבור התינוק או עבור האם. עצם זה שהילד משחק, משתמש במשחקים ומשתף פעולה עם האם, יעניק לו כלים אשר יעזרו לו בעתיד, עם זה כשהוא ירצה לבצע פעולות מסוימות בעצמו ועם זה כשירצה לשחק או לשתף פעולה בדרכים אחרות עם הסביבה.

בחלק הבא של המאמר נבחן כיצד בוחרים משחקים לתינוקות וכיצד משתמשים בהם ולאחר מכן נציג דוגמאות של משחקים שיכולים לעזור בהתפתחות ונסביר כיצד הם עוזרים.

כיצד בוחרים משחקים לתינוקות וכיצד משתמשים בהם לצורך התפתחותם

כל אם צעירה מבינה, שלכל משחק יש גיל ולא כל משחק יכול להתאים לכל תינוק. לכן כשמבקשים לקנות משחק מסוים, יש לבדוק לאיזה גיל הוא מתאים ואילו מרכיבים הוא משרת בהתפתחות התינוק.
כאן המקום להמליץ, לרכוש תמיד שיכולים לעזור בהתפתחות ולא משחקים שאין בהם ערך נוסף. אותם מחקרים שציינו קודם טוענים שהשלב ההתפתחותי העיקרי של התינוק הוא עד גיל שנתיים-שלוש, לאחר מכן הוא כמובן מתפתח ולומד דברים, אך בשביל זה הוא חייב לעבור את שלב ההתפתחות הראשוני. לכן מומלץ לרכוש עבורו משחקים שיכולים לעזור בהתפתחות של החושים השונים, ובעתיד יהיה ניתן לקנות לו משחקים שהם יותר לכיף ופחות בעלי חשיבות חינוכית או התפתחותית.

נקודה חשובה נוספת שיש להתייחס אליה היא עניין הגירויים, תינוק קטן לא מסוגל ליהנות ממגוון של גירויים רבים בו זמנית, ולכן מוטב לרכוש עבורו צעצועים ומשחקים שיכולים להעניק גירויים מסוימים בכל צעצוע או משחק. עם זמן האימא תוכל להעמיס עליו עוד ועוד גירויים עד שהוא יוכל ליהנות מצעצועים שעובדים על כל החושים.

אילו צעצועים רצוי לקנות להתפתחות התינוק

כאמור, יש לרכוש לתינוק צעצועים על פי הגיל שלו. בשבועות הראשונים לחייו נכון לקנות לתינוק אוניברסיטה ומשטחי הפעלה שכוללים משחקים להפעלת הידיים וכן כאלה עם רעשים. כך התינוק יפתח את חוש המישוש והשמיעה. בין היתר אפשר להשתמש במובייל, פעמונים ורעשנים.

כשהתינוק יגדל, ניתן להשתמש בצעצועים כגון פאזלים, קוביות להרכבה, כדורים וכן ספרונים עם קולות וצלילים, תמונות של חיות וחפצים ועוד. כל אלה יעזרו לו לפתח את חוש השמיעה, ראייה ודיבור.  בנוסף הוא יוכל ללקט מידע שיעזור לו להתפתח מבחינה שכלית.

לסיום, חשוב לזכור, כל צעצוע ומשחק שהאימא מבקשת לרכוש, חשוב שהיא תוודא שהוא משחק בטיחותי שעומד בתקנים ואיננו מסכן את התינוק שלה.

למידע נוסף על התפתחות התינוק בבלוג של מורד גיליס.
למידע נוסף על התפתחות התינוק באתר ויקיפדיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top