הרחבות במושבים
אחד המונחים הבולטים ביותר בשלושת העשורים האחרונים בתחום הנדל"ן בישראל ובפרט במושבים הוא הרחבות. כל מי שמגיע למושבים חקלאיים, יכול לראות הרחבות של שטחי הנדל"ן, לא פעם על חשבון אדמות שנועדו במקור לחקלאיות.
לפני שנסביר כיצד זה עובד ולמה זה מתבצע, חשוב לומר, שאנחנו יכולים למצוא הרחבות לא רק במושבים אלא גם בקיבוצים רבים, על אותו בסיס של שימוש באדמות חקלאיות או אדמות פנויות לצורכי נדל"ן.
הרעיון של הרחבות הוא פשוט, במקור המושב היה בנוי על שטח מסוים, עם הזמן היה צורך להגדיל את השטח הבנוי בו על מנת שהבנים והבנות של תושבי המקום יוכלו לבנות בו את ביתם, במקרים אחרים הרחבות נועדו בשביל לאפשר למשפחות חדשות להיכנס ולהתגורר במקום. מאחר והמושבים רצו לשמור על הצביון שלהם, קרי בתים צמודי קרקע עם גינה, אז לא נבנו שם בניינים לגובה, וכך הותרה בניית שכונות בהרחבה. למידע נוסף על הרחבות במושבים.
האדמות אשר שימשו לבניית הרחבות, היו במקרים מסוימים אדמות חקלאיות שיצאו מכלל שימוש כתוצאה משינויים חברתיים וכלכליים, במקרים אחרים היה מדובר באדמות שלא נעשה בהם שום שימוש. הביקורת על צעד זה היתה, שלא מדובר באדמות פרטיות אלא אדמות מדינה שניתנו למושבים והם אלו שנהנים מהן. לכן, בין היתר, מושבים וקיבוצים רבים פתחו את שעריהן למשפחות חדשות ובכך אפשרו גם למי שאיננו בנים ובנות של תושבי המקום, ליהנות מאפשרות לרכוש בית במושב.
באופן עקרוני, ניתן לרכוש בית בשכונות הרחבות, דרך מתווכים שמטפלים במכירת אדמות או נכסים, וכן דרך תושבים שבחרו לעזוב את המקום ולמכור את השטח או הנכס שלהם. חשוב להדגיש, לא מעט מושבים אשר מחליטים להקים שכונות חדשות, מזמינים משפחות צעירות לבוא ולהתגורר בשטחן, ולו מהסיבה הפשוטה, שהם צריכים משפחות צעירות שיחזיקו את המקום.
לסיום, הרחבות במושבים הוא מונח כלכלי חשוב בשוק הנדל"ן הישראלי, מדובר במושג בעל משמעות שחורגת הרבה ממונחים של כסף ונדל"ן, יש לו משמעויות חברתיות עצומות. אך ביום יום, אין ספק שמדובר על תחום שמשנה את תמונת המושבים והדמוגרפיה במדינת ישראל.