אחד התפקידים היותר חשובים והפחות מוכרים – נוטריון

בעוד שרבים מכירים מי הוא עורך דין, רבים לא מכירים מי הוא נוטריון ואף על אלו תפקידים הוא אחראי. אי לכך נציין שנוטריון הנו עורך דין אשר עבר הסמכה ייעודית, עסק בתחום עריכת הדין כעשר שנים לפחות ובאופן כללי הוא עורך דין אשר הוסמך לאמת, לערוך ולאשר שלל מסמכים בעלי היבט משפטי, כך ברגע שחתימתו של הנוטריון מופיעה על מסמך מסוים, הרי שאותו מסמך הופך להיות קביל בבית המשפט באופן מידי ועל כן מסמך מעין זה גם עשוי להוות עדות משפטית.

מעט היסטוריה

ניתן למצוא עדויות לתפקיד הנוטריון עוד ברומא העתיקה ואף בא"י ישראל בתקופת המנדט הבריטי והעות'מאני, אך יש לציין שבתקופת הבריטים תפקידו של הנוטריון התחלק לשניים: לנוטריון ציבורי מטעם המדינה ולנוטריון שאחראי על מסמכים אשר מיועדים אל מחוץ לארץ, והוא כבר נחשב לעורך דין פרטי. עם זאת, כפילות זו בוטלה כבר בשנת 1976, כאשר מאותה שנה כל עורך דין אשר עבר הכשרה מתאימה ועמד בדרישות השונות,  קיבל את אישור ועדת משרד המשפטים לעסוק בתחום.

נוטריון לצרפתית

תפקידי הנוטריון

מהם תפקידיו של נוטריון? ובכן לרשותו עומדים מבחר נרחב של תפקידים, להלן חלקם העיקרי: לאשר נכונות של העתקי מסמכים, לאמת חתימות על גבי מסמכים, לאשר נכונות של תרגומי מסמכים, לאשר שאדם מסוים חי, או לחלופין להעיד שאדם מסוים הוא אכן מי שהוא טוען להיות (באמצעות אישור חתימה), לערוך העדה של רשימת מצאי, לאמת הסכמי ממון וצוואות, להעניק חותמת אופוסטיל ועוד מגוון תפקידים אשר נוגעים לאישור, עריכה ואימות מסמכים.

מקרה לדוגמה

למען הדוגמה, נציין שאדם שעלה מרוסיה והוא מבקש להתקבל למוסד לימודים, ובהתאם לכך הוא מתבקש להראות את עלון הציונים שלו מרוסיה, יזדקק גם הוא לשירותו של הנוטריון, וזאת על מנת להוכיח שטופס הציונים אכן מקורי ואמין.

מסמך נוטריוני

כיוון שנוטריון הנו נושא תפקיד ייחודי, גם חשוב לדעת שיש לו מסמך ייחודי לצד חותמת ייעודית אשר מכילה את שם נושא התפקיד בשלוש שפות (עברית, אנגלית וצרפתית, או לחלופין עברי אנגלית וערבית). כמו כן כאשר מדובר בשורת מסמכים נפרדים, הרי שיש לאגוד אותם בסרט אדום, כאשר ניתן לזהות מגוון צורות של מסמכים בהתאם לארץ המוצא של אותו נוטריון הנותן לכם שירות שאותו אתם צריכים.

ועדת אתיקה

כיוון שצורך בתפקידו של הנוטריון כה שכיח עבור מגוון מקרים וכיוון שאיכות התפקוד של הנוטריון עשויה להשפיע על מגוון נושאים כה מהותיים, הרי שטוב לדעת שישנה ועדת אתיקה אשר מפקחת על כלל התנהלות הנוטריון. מה תפקיד הוועדה? ובכן היא מוודאת שכל נוטריון נאמן ללקוחותיו, שומר סוד, מקפיד על אותו רף מחירים מוגדר מראש, מנהל באופן מסודר ארכיון, שומר על כבוד המקצוע וכדומה. מה קורה אם נוטריון מפר את כללי האתיקה? פשוט מאוד – הוא יאבד את רישיונו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top