משמורת משותפת – מה זה והאם זה עדיף לילדים
המונח משמורת משותפת נמצא לא מעט בכותרות בשנים האחרונות, בין אם זה בהיבט של תהליכי גירושין ובין אם זה בהיבט של הורות משותפת, אשר נוצרת בין גבר ואישה שמחליטים להביא ילד לעולם מבלי להיות בני זוג בהכרח.
הרעיון של משמורת משותפת הוא, ששני בני הזוג מקבלים את אותה סמכות ואותה הגדרה של הורות, בצורה שווה, כך שהנטל ביניהם הוא שווה, חלוקת הזמן עם הילדים היא שווה, האחריות היא דומה.
במצב רגיל, מצב בו יש בני זוג שחיים ביחד עם הילדים, אז מן הסתם אין צורך לחשוב במונחים כאלה, במצב של גירושים ללא משמורת משותפת, זה אומר שהילד נשאר אצל אחד ההורים, בעוד שההורה השני מקבל אפשרות להיות איתו בזמנים מוסכמים אך לא שווים. משמורת משותפת נועדה למעשה לייצר שוויון בין השניים, כך ששני הורים יוכלו לבלות עם הילד בצורה שווה ולחלוק ביניהם באופן שווה את הסמכויות והאחריות, בין אם פרודים, גרושים או שהם החליטו להביא ילד לעולם מבלי לחיות ביחד.
האם זה עדיף לילד
התשובה לשאלה הזאת היא מעט בעייתית, שכן במקרים רבים אין לילד ברירה אלא לקבל את המצב הזה, מן הסתם. בעיקרון, זה מצב שיכול להיות אידיאלי, שכן כך הילד זוכה להורות שווה מצד שני ההורים.
הבעיה יכולה להיווצר אם שניהם לא ביחסים טובים, ואז עלולים להיות מתחים, כעסים ודברים אחרים שיפריעו ולא פעם כל צד יסתור את הצד השני. בהנחה וההורים מקיימים יחסים טובים אחד עם השני, אז אכן הורות משותפת בהליך גישור גירושין היא דבר נכון שיכול להתאים לילד ויכול לספק לו הורות תקינה, טובה, תמיכה רחבה, ושני בתים שיהוו עוגנים משמעותיים בחייו.