כאשר ילד עובר את גיל 4 וממשיך להרטיב במיטה זו יכולה להיתפס כבעיה של ממש. החוויה יכולה להיות מעיקה לא רק להורים אלא גם ובעיקר לילד שכן פעולת ההרטבה במיטה פוגעת בדימויו העצמי. הורים רבים מנסים לטפל בבעיית ההרטבה במגוון של דרכים אך פעמים רבות הניסיונות אינם מצליחים ופעמים מסוימות אף דוחים את הבעיה כמו בשימוש עם תרופות או מוסיפים לחצים ומתחים סביב הבעיה כמו בפעולות ענישה כלפי הילדים.
מהם הגורמים להרטבה בלילה?
ישנם כמה גורמים להרטבה במיטה אך בניגוד למה שרבים סבורים, לרוב מקור ההרטבה איננו בגורמים פיזיים או פסיכולוגיים. למעשה, למעלה מ-70% מהמקרים מקורם בליקוי בלמידת ההתאפקות. מפני שההתאפקות מתבצעת בצורה תת הכרתית, ענישה כלפי הילד והסברים בלבד פעמים רבות לא יובילו לפתרון הבעיה. הדרך היעילה לפתרון הבעיה הינה באמצעות לימוד ההתאפקות על ידי התניית רפלקס כיווץ סוגר השלפוחית או בהתניית היכולת העצמאית של הילד להתעורר בעת שהשלפוחית מתמלאת.
הכירו את שיטת תרפי
בניגוד לשימוש בתרופות אשר מונעות את ההרטבה בלילה באופן רגעי או בטיפולי בתרפיה בלבד שיעיל לטיפול במקרים בהם הבעיה נובעת מגורמים פסיכולוגיים, שיטת תרפי הינה שיטה המתמקדת בשורש הבעיה הנפוצה ביותר (ליקוי בלמידת ההתאפקות) ומלמדת ומתנה את יכולת ההתאפקות. לשיטה כמה מרכיבים טיפוליים וביניהם טיפול בתרפיה וטיפול התנייתי העושה שימוש באמצעים טכנולוגיים (מכשיר הפיפימון) וגם בעזרה מההורים בפעולת ההתניה בשעת הצורך. כאמור, המטרה הינה לגרום לילד בעת השינה לפרש את האותות המגיעים מהתמלאות השלפוחית בצורה כזו שהוא יכווץ את סוגר השלפוחית או יתעורר על מנת ללכת לשירותים. לשיטה זו אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, למעלה מ- 90% גמילה מוחלטת בתוך כמה חודשים. ד"ר קובי שגיא וד"ר טל שגיא מטפלים בילדים, מתבגרים ומבוגרים עד גיל 30.
המרכיב האלקטרוני שבשיטה
מכשיר הפיפימון מורכב משני חלקים. אזור בקרה וסדינים חיישניים המונחים מתחת לסדין. המטרה של הפיפימון הינה לאתר את טיפת ההרטבה הראשונה על מנת להפעיל את צלצולי המכשיר כדי להעיר את הילד או את הורי הילד (במקרה והילד לא מתעורר מעצמו) על מנת שיעירוהו לצורך הליכה לשירותים. יש לציין שהמכשיר יודע להבדיל בין לחות, זיעה והרטבה משתן. כאשר בכל פעם שהילד מרטיב בלילה לאורך זמן המכשיר מצפצף ומעיר את הילד או שהורי הילד מעירים אותו, הילד מקבל התניה בין פעולת ההרטבה, הצלצולים וחוסר הנעימות שבהתעוררות לצורך הליכה לשירותים. פעולה זו מאפשרת את לימוד יכולת האיפוק אצל הילד באופן טבעי. יש לציין ששימוש במכשיר הפיפימון כשלבדו יכול להועיל ב- 30 עד 40 אחוז מהמקרים לבדו לצורך גמילה מהרטבה בלילה אך יש צורך בפעולות נוספות על מנת להעלות את הסיכויים. החיסרון שבשימוש במכשיר מסוג זה לבדו הינו שבמידה ולאחר כמה חודשים לא חל שיפור, יכול הדבר להוריד את מוטיבציית הילד וההורים לניסיון שיטות חדשות ואף שצלצולי המכשיר כבר ימאסו על פני הילד.
המרכיב התרפי שבשיטת תרפי (Therapee)
כאמור, לא די בפעולת הפיפימון לבדו ועל כן ישנה גם תוכנת מחשב אשר פותחה ועוצבה על ידי ד"ר טל שגיא וד"ר קובי שגיא המומחים לטיפול בבעיית ההרטבה. תוכנה זו למעשה משמשת כמטפל התרפי בעבור הילד והוריו. בתוכנה זו מובנים כל הפרופילים והמצבים האפשריים בעת התמודדות עם בעיית ההרטבה ועל ידי הזנה של ההורים את הנתונים, מקבלים ההורים והילד סרטוני וידיאו המותאמים למצבם בכל רגע על מנת לקבל הנחייה להמשך התהליך.