העונשים הניתנים על עבירות של אלימות במשפחה הינם חמורים הרבה יותר בהשוואה לעבירות אלימות אחרות. הסיבה היא כמובן מאחר והתא המשפחתי הינו אמור להיות התא הבטוח, המגן והעוטף, ובעת שמתבצעת עבירת אלימות בתוך תא זה הרי שישנו שבר. בתוך המשפחה, אמורים להתקיים יחסי אמון מלאים וישנה תלות רגשית גדולה מאד. מעשי אלימות יוצרים פגיעה חמורה בתשתית הבסיסית המעניקה לפרט ביטחון לקיום חיים תקינים וסדירים ועל כן הענישה הינה חמורה מאד.
למרות שכל עבירה בתוך המשפחה הינה חמורה, הרי שישנם מקרים חמורים יותר והם מקרי אלימות שבהם הקורבנות הינם ילדים. מדובר על מעשי אלימות המגלמים בתוכם השלכות להמשך החיים, לרבות החיים הבוגרים. ילדים הינם פגיעים יותר, אינם יכולים תמיד להגן על עצמם, וזו הסיבה שעבירות אלו, יחד עם עבירות כלפי קשישים וחסרי ישע מסתמנות כחמורות יותר.
מקרים של אלימות במשפחה נמצאים כשכיחים מאד, וכיום משתקפת תמונה שבה נפתחים בכל שנה כעשרים אלף תיקים שהבסיס להם הוא אלימות בתוך המשפחה, בתיקים בתחום זה יכול לטפל עו"ד פלילי מקצועי.
העונשים הניתנים על אלימות בתוך המשפחה
אלימות במשפחה מסתמנת כאחת מעבירות האלימות החמורות והקשות ביותר. העונשים עבור עבירות אלו חמורים יותר בהשוואה לעבירות אלימות אחרות. לדוגמא: עבירה של תקיפה הגורמת לחבלה הינה עד שלוש שנות מאסר. יחד עם זאת, בהנחה והעבירה הזו בוצעה כלפי בן או בת זוג – העונש המקסימלי מגיע לעד כ-6 שנות מאסר. אם לא די בכך, בהנחה והעבירה כלפי קטין, העונש המירבי יכול להגיע גם לעד כ-7 שנות מאסר.
דוגמא נוסת היא עבירת פציעה. העונש המקסימלי עבור עבירה זו הינו שלוש שנות מאסר, אך אם העבירה התרחשה בתוך המשפחה, העונש המירבי מגיע לעד כשש שנות מאסר.
אלימות בתוך המשפחה: סוגי הקורבנות
האלימות המתבצעת בתוך המשפחה הינה רחבה ויכולה לכלול כל אחד מבני המשפחה. מדובר על מקרי אלימות המסתמנים כתופעה מאד נפוצה שאינה שייכת לשכבה אחת באוכלוסייה כפי שניתן לחשוב. המעורבים במקרי האלימות יכולים להיות בני הזוג והילדים, הסבא והסתא, אחים של בני הזוג, אחיינים וגיסים. לרוב, למרות שלא ניתן לבצע הכללה, מקרי האלימות מתבצעים כלפי הילדים או האישה על ידי האב. האלימות יכולה לבוא לידי ביטוי באלימות פיסית, מילולית, מינית, נפשית ואפילו כלכלית.
ניתן להבחין בין סוגי האלימות השונים על פי קורבן האלימות. בכל מקרה אלימות שכזה ישנו התוקף וישנו הקורבן, והם אלו המייצגים את הסוגים השונים:
ראשית, אלימות בין בני הזוג. למרות שנהוג לייחס מקרים שכאלו לתקיפה הנעשית על ידי הגבר כאשר האישה היא הקורבן, חשוב להבין שמבחינת חומרת העבירה מדובר על אותה החומרה – גם בעת שהאישה היא זו התוקפת את הגבר.
אלימות כלפי ילדים הינה סוג נוסף של עבירה, כאשר הקורבנות הם הילדים, ואילו התוקפים יכולים להיות ההורים או כל אדם אחר שקרוב אליהם שהינו המשגיח עליהם. סוג נוסף הוא אלימות כלפי קשישים, כאשר הם הקורבן ואילו התוקף יכול להיות בן משפחה כדוגמת אח או בן.
אלימות מילולית בתוך המשפחה
לצד האלימות הפיסית, חשוב להתייחס גם לאלימות המילולית שגם היא נתפסת כחמורה. האלימות המילולית כוללת בתוכה קללות והשפלות המופנות מן התוקף אל הקורבן. בנוסף, איומים המופנים מבן הזוג אל בת הזוג מסתמנים גם הם כאלימות מילולית. חשוב להבין כי גם אלימות מילולית גורמת לנזקים, זאת מאחר ואלימות שכזאת לא אחת גורמת להשפלות חמורות, יחס מזלזל ואיומים שהופכים להיות מסעות הפחדה עבור הקורבנות.