כלכלת המשפחה אמורה להתנהל כמו עסק קטן שיש לו הכנסות והוצאות. המטרה של בני הזוג היא לאזן את המשאבים ולעשות כל שניתן כדי לצבור חסכונות, כך שיהיה כסף בצד למקרה צורך כמו בעת משבר הקורונה שהכניס משקי בית רבים לסחרורים פיננסיים.
> נתקלתם בקושי פיננסי? קבלו ייעוץ לכלכת המשפחה
אופן ניהול כלכלת המשפחה
הנושאים הכספיים מתנהלים בכל תא משפחתי בצורה אחרת. יש משפחות ששני בני הזוג הם שכירים ולכן ההכנסה החודשית של שניהם יחד היא פחות או יותר קבועה. אם אחד מהם או שניהם הם עצמאיים ההכנסה עלולה להשתנות ולפעמים ההבדלים הם מאד מהותיים.
העצמאים מבצעים עבודות שונות וההכנסות שלהם נרשמות בהתאם למועד קבלת הכספים. אם הלקוחות שלהם מאחרים לשלם עקב סיבות שונות עלול להיווצר מצב שבחודש אחד ההכנסות יהיו מינוריות ובחודש לאחר מכן כשהגביה בוצעה, סך ההכנסות יהיה כמו בחודשיים.
בהתאם לכך, בני הזוג צריכים להיערך מבחינת ההוצאות לכל תרחיש. יש להם הוצאות חודשיות קבועות הכוללות את תשלום המשכנתא או לחלופין תשלום עבור דמי שכירות, ארנונה ואספקת מים, תקשורת, גני ילדים, בתי ספר, חוגים ועוד. מדובר בהוצאות בסכומים קבועים פחות או יותר שידועים מראש.
בנוסף לכך, יש הוצאות משתנות כמו לדוגמה חשמל, דבר המשתנה על פי הצריכה, מזון, מתנות, אירועים והוצאות לא מתוכננות כמו רכישת ריהוט או מקרר.
תחשיבים של תקציב משק הבית
כדאי ששני בני הזוג יבצעו את התחשיבים ויקבלו החלטות לגבי אופן התנהלות הכלכלית כמו לדוגמה אם להקפיא את החזרי המשכנתא, לרכוש קניות שונות בתשלומים, לרשום את הילדים לחוגי שחייה או לתאם מועד לחופשה משפחתית.
אם ההוצאות הללו יטו את הכף וההוצאות יהיו יותר מההכנסות, החשיבה נכונה היא לצמצם הוצאות כדי לאזן משאבים.