אירוע מוחי קשה
שבץ מוחי הוא אירוע שלצערנו אחוז גדול מהאוכלוסייה עובר. למעשה, יותר מ15 אלף אנשים בשנה בישראל יעברו אירוע מוחי, כאשר הסכנה אורבת לאנשים בגיל השלישי בדרך כלל, שיש להם עבר של מחלות לב או מפרצת. עוד אנשים שנמצאים בסיכון הם כאלה שיש להם מאפייני תורשה, והם סובלים מעודף כולסטרול בדם, עודף משקל, וכולי. כל גורמי הסיכון האלה חייבים בשינוי כמו שמירה על אורח חיים בריא יותר, זאת כדי למנוע אירוע מוחי קשה.
אבל מה קורה באירוע שכזה?
אירוע מוחי מוכר גם בשם 'שבץ מוחי' או stroke (באנגלית) והוא מצב שבו נעצרת אספקת דם וחמצן מספיק אל המוח. הדבר קורה בשל חסימה פתאומית של העורקים הראשיים שיוצאים מן הלב ומעבירים חמצן אל המוח. בשל כך, נפגעים חלקים מסוימים במוח שאחראיים על דיבור, הליכה, יציבה וכולי. הפגיעה יכולה להתרחש בחלקים שמסייעים להתבטא, או בחלקים שמפעילים שרירים. לכן במקרה של אירוע קשה תחול השבתה של היכולות התפקודיות החל מדיבור עד יציבה והליכה.
כיצד מטפלים באירוע מוחי קשה?
לפני שנפרט, חשוב לדעת כי ישנם סוגים שונים של שבץ (קראו בהרחבה באתר http://www.stroke-guide.co.il): יש שבץ קל לעיתים אפילו לא מרגישים בו, יש שבץ של מספר דקות וישנם אירועים שנמשכים 10 דקות ויותר ואפילו 24 שעות – עד לייצוב המטופל על ידי בית החולים. בכול מקרה, אם שמים לב לסימפטומים של שבץ מוחי – יש להבהיל את הנפגע אל בית החולים. שיקום אחרי אירוע מוחי קשה מתבצע ע"י הרופאים האחריות והצוות המטפלים של בית החולים כמו גם פיזיותרפיסטים ושאר בעלי מקצוע. לעיתים אפשר לבצע את הטיפול בבית ולעיתים בבית החולים. בכול מקרה, יש לברר את האופציות ואת הזכויות שמגיעות למי שלקה בשבץ מוחי.