פינוי דייר – ככה עושים את זה כראוי
כל מערכת היחסים בין השוכר למשכיר הן מאז ומתמיד נושא מאד מורכב בטח לבטח במדינה הקטנה שלנו שבה שוק הדירות הוא מאד גדול. אי האיזון במערכת היחסים הזאת נובע מהסיבה שבעלי הנכסים למעשה מוסרי לתקופה (מוגבלת או בלתי מוגבלת בהתאם לחוזה) את רכושם היקר ביותר, בעל ערך כלכלי גבוה מאד ועל מנת שיווצר איזון כלשהו, השוכר הנכנס לנכס מעביר תשלומי שכר דירה ואף בטחונות לבעלים.
ישנן דירות שבהן מבקשים הפקדה של שטר בטחון ואף ערבים שיהיו כחומת ביטחון לפירעון חובות במצב שבו הדייר לא משלם את התשלומים בזמן או אפילו גורם לנזקים כספיים בנכס עצמו.
מערכת היחסים הזאת גם כך מורכבת ואף מסתבכת יותר כשהדייר שגר בנכס מעכב את התשלומים או אפילו לא משלם אותם בכלל, בין אם מדובר בתשלומי מיסים או תשלומי שכר הדירה שלא לדבר על הסיטואציה הכי חמורה – הדייר מחליט להתבצר בדירה ולא לפנות אותה לכשמסתיימת תקופת השכירות על פי החוזה המתואם בינו לבין בעל הנכס.
פינוי דייר זה תהליך שבעבר נחשב למתיש וארוך אבל תיקון שהוכנס אל תקנות סדר הדין האזרחי בשנת 2008 הביא ליעילות ולקיצור הדרך המייאשת בבתי המשפט מסיטואציה שנמשכה בדרך כלל למעל 12 חודשים לתהליך קצר ומהיר של 60 יום ואפילו חודש בלבד.
לפי תקנות חדשים כיום תביעה עבור פינוי דייר מגיעה אל בית המשפט כאשר היא כוללת בתוכה סעד פינוי הדייר מאותו נכס שהוא שוכר.
כדאי לזכור שבעל נכס לא יוותר על התשלומים שהשוכרים חייבים לו או על הנזקים שנגרמים לו. אם קיימת לו היכולת להגשת תביעה כוללת לפיצויים כספיים מעבר לכך באופן נפרד מתביעת פינוי הנכס הוא יכול לבצע הגשת תביעה לפינוי ותביעה כספית על הנזקים הללו באופן מקביל או גם בשלב מאוחר יותר אם לא מעוניין במקביל.
במידה ובעל הנכס מקבל צ'ק בנקאי, ערבות, או בטחונות שונים אחרים מצבו המשפטי טוב יותר מבחינת גביית חבויות הדייר או טיפול בנזק כלשהו שהדייר הותיר אחריו. שטר החתום על ידי ערב הוא פתרון אפשרי להפעלה בלשכת ההוצאה לפועל.
חשוב לדעת שכל נושא פינוי דייר הוא נושא שחייב לדבר עליו עם משרד עורך דין המתמחה בעניין הזה, בעל נסיון, וותק והמלצות בתחום ההוצאה לפועל כדי התהליך יהיה יעיל, קצר, קל ויעניק תוצאות על הצד הטוב ביותר.