הרחבות במושבים – מה זה אומר?

החל משנות התשעים בערך, אנחנו שומעים יותר ויותר את המונח "הרחבות" בהקשר של מושבים ובהקשר של נדל"ן. מה זה בעצם אומר ומה המטרה של אותן הרחבות, למה הן קיימות ומדוע הן נוצרו.

המונח הרחבות במושבים מבטא הקמת שכונות חדשות במושבים (כמו בקיבוצים), לצורך משיכת אוכלוסיות חדשות למקום, בין אם מדובר בבנים או בנות חוזרות, כלומר ילדים של בני המקום שחוזרים אליו אחרי מספר שנים ובין אם מדובר באוכלוסייה חדשה לגמרי.

הרחבות במושבים

הרעיון של הרחבות במושבים הוא למעשה הקמת שכונות חדשות בקרקעות שנמצאות בשטח המושב, מתוך כוונה להגדיל את מספר התושבים בו. נהוג לעשות הרחבות שכאלה, הן בגלל שיש מספיק שטח במקום ובדרך הגדלת כמות התושבים בו, מאפשרים את הגדלת הישוב, אשר במקרים רבים, כתוצאה ממעבר לערים, התדלדל מאוד, וכן זה נועד לעודד מעבר למושבים וקיבוצים רחוקים מהמרכז. להקמת השכונות יש מטרה נוספת והיא פתרון בעיית הדיור במדינה.

על פי רוב, המושבים יכלו להוציא אדמות אשר בשטחם למכרזים, ומי שעמד בתנאי המכרז ויכול היה לרכוש את השטח, יכול היה לבנות עליו. במקרים מסוימים נקבעו תנאים על מנת להגדיר בצורה ברורה מי יכול היה להשתתף במכרז ומי לא.

צריך לציין, הנושא של הרחבות במושבים הוא עניין רגיש ולו מהסיבה, שלא כל אחד יכול היה לקנות את הקרקע ולא כל אחד הורשה לכך. בכל מקרה, מדובר על קרקעות נרחבות אשר הפכו באחת מקרקעות ריקות, לרוב קרקעות חקלאיות יקרות ערך, לשכונות מגורים, ובכך הן הגדילו את כמות התושבים במקום ולא פעם שינו את כל המבנה הדמוגרפי במקום.

לעוד מידע על הרחבות במושבים, לחצו כאן…

חשוב לציין נקודה מהותית, שכונות של הרחבות במושבים, אינן חברות בצורה סדירה במושב (וכך גם בקיבוץ), תושבי השכונות נהנים מזכויות רבות במקום, הם יכולים ליהנות ממתקני המקום, אך זה לא אומר שיש להם זכות הצבעה או זכויות ניהוליות אחרות. זה תלוי בהחלטת המושב ובתקנון שלו.

על כל פנים, הרחבות במושבים שינו לגמרי את תמונת המצב של היישובים בהם נבנו שכונות חדשות, שכונות הרחבה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top