מבחני צו ראשון

"הילדה שלי חוזרת מהבסיס עצובה ועצבנית, מספרת האם ד. על שגרת השרות הצבאי של בתה טלי.  בהתחלה עוד חשבה האם שמדובר בעייפות ובקשיי ההסתגלות, אך בהדרגה הבינה שיש כאן בעיה  הרבה יותר רצינית: האכזבה של טלי  מהתפקיד אליו שובצה, אשר התגלה כמשעמם, מונוטוני ולא מוערך חברתית. טלי, כמו רבים מבני הנוער בסביבתה, חלמה על שירות צבאי משמעותי עוד בימי התיכון. ואומנם כבר בשלב המוקדם של המציאות הצהלית הבינו האם והבת שהחלום לחוד והמציאות לחוד. כאשר גילתה טלי שאין לה אפשרות להתקדם ולשפר את מעמדה במסגרת הצבאית, המוטיבציה שלה דעכה, ובמקום תחושת הסיפוק שלה כה ייחלה, החלה לספור ימים עד לסיום של "הסיוט", כפי שהיא מכנה את החוויה שלה במערכת הביטחון.

הסיפור העצוב הזה מוכר לחיילים רבים. ואומנם, מפח הנפש אותו חווים המגויסים המאוכזבים ניתן היה למנוע, אילו היו מודעים החיילים ובני משפחותיהם לאופן בו מחליט הצהל על  עתידם של החיילים ולאפשרויות להשפיע על ההחלטה הזאת עוד בתחילת התהליך.

מבחני צו ראשון: אילו פרמטרים משפיעים על קביעת המסלול בצה"ל?

ובכן, העתיד של המתגייס נקבע כבר ביום המיון בלשכת הגיוס – הנקרא צו הראשון. מדובר במפגש הראשון בין מלש"ב (מיועד לשרות הבטחון) ובין המערכת הצבאית והמטרה של המפגש הזה עבור מערכת הביטחון הינה להעריך את הפוטנציאל הצבאי של המתגייס ולקבוע לאילו תפקידים ניתן לשבצו במהלך השירות. הערכות אלה מסתכמות בערך מספרי הנקרא ציון קב"א (קבוצת איכות) הנמדד בטווח שבין 41 ל56. הנה כמה עובדות שחשוב לדעת על ציון קב"א:

  • אצל גברים נקבע ציון קב"א על סמך הציונים שקיבל המתגייס במהלך שלושה שלבי האבחון, הנערכים כולם במהלך יום המיון בלשכת הגיוס: הראשון והחשוב ביניהם הינו הציון שקיבל מלש"ב במבחנים הפסיכוטכניים (דפ"ר) ובמבדק המילולי, ושניים הנוספים הם: ציון ההשכלה (סך הנתונים בנוגע לביוגרפיה החינוכית של החייל, כגון מגמה בתיכון, ציוני בגרות, יחידות לימוד וכו'), וציון הדרך שנקבע בעקבות הריאיון האישי. מכוון שנשים ועולים חדשים אינם עוברים ריאיון אישי, קב"א שלהם נקבע על פי ציוני דפ"ר וציון ההשכלה בלבד.
  • חשוב להדגיש שהמשקל של ציוני  דפ"ר (בשילוב עם ציון עברית) גבוה מאוד בשקלול של ציון קב"א. אצל נשים ועולים חדשים משקלו מהווה 60 אחוז מציון קב"א, ואצל גברים הינו 50 אחוז .
  • אי אפשר לערער על ציון קב"א ואין דרך לשפר את איכותו.
  • על מנת להתקבל לתפקיד פיקודי על המלב"ש להשיג ציון השווה או מעל 48 . בכדי לשרת בתפקיד פיקודי גבוה או לגשת לקצונה, חייב המלב"ש להגיע לציון 52.

מבחני צו ראשון: המבנה והתוכן

ראיון אישי עם המלב"ש הינו החלק הראשון של יום מיון צו ראשון. במהלך הריאיון נשאלים המתגייסים הבנים (הבנות שמעוניינות בתפקידים קרביים יעברו את הריאיון בתאריך נפרד) שאלות אישיות. זהו החלק היחיד בסדרת המבדקים בו ניתנת לחיילים לעתיד אפשרות לספר על עצמם באופן חופשי, להסביר את הבחירות שעשו במהלך הלימודים בתיכון ולהציג את החזון שלהם לגבי עתידם הצבאי. אי אפשר להגזים בחשיבות של הרושם שישאיר החייל במהלך הריאיון, ועל כך מומלץ להיערך לקראת הריאיון ולתכנן מראש כיצד ינהלו את השיחה.

סדרת המבדקים הנוספים שכלולים ביום מיון הינם המבחנים, אשר נועדו למדוד את רמת הידיעות של המבל"ש ויכולתו הקוגניטיבית. מומלץ עד מאוד להתכונן היטב למבחנים אלה בעזרת תרגול ממושך של שאלות לדוגמה ולמידת אסטרטגיות פתרון בעיות וטכניקות לשיפור התוצאות והעמידה בזמנים.

המבחנים הפסיכוטכניים מהווים את החלק המרכזי במהלך צו ראשון. המבחנים, אשר נמשכים כשעתיים ומתבצעים באמצעות המחשב, כוללים שאלות אמריקאיות רב בררתיות בנושאים הבאים: חשיבה מילולית, חשיבה מתמטית – כמותית וצורנית. חשוב לציין שכל פרק במבחנים פסיכוטכניים מוקצב בזמן ועל כך כדאי לענות על השאלות מהר ככל שניתן.

מבחן עברית (מבחן אוצר המילים) הינו מבדק נפרד הנערך בנוכחות המאבחנת הפסיכולוגית. במהלך מבחן עברית מתבקש המלב"ש לתת פירושים למילים המוצגות בפניו – בעל פה ובכתב.

 

כיצד מתכוננים לצו ראשון? – לחץ כאן.

בית וגינה בריאות זוגיות טכנולוגיה ואינטרנט כללי לימודים נופש ואטרקציות פיננסים קוסמטיקה ואופנה רכב
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
איך בוחרים פרקט לבית
פרקט הינו שם כולל לרצפה העשויה עץ. הרצפה יכולה להיות כולה עשויה עץ, או רק מצופה בו או בחומר דמוי עץ –...
קרא עוד »
אוק 28, 2015
שמאי – למה חשוב לעבוד עם שמאי?
לא פעם, כשאנחנו מעוניינים לרכוש דירה או רכב, תג המחיר שמוצג בפנינו, נראה לנו לא סביר, מוגזם. במקרים בהם...
קרא עוד »
יונ 28, 2021
אלימות במשפחה
אלימות במשפחה היא נושא כאוב במיוחד. אלימות במשפחה מוגדרת ככל מעשה אלימות מכוון או שאינו מכוון כלפי כל...
קרא עוד »
יונ 21, 2017