ויטמינים מקבוצת b עובדים יחדיו כקבוצה לייצור אנרגיה, צמיחה ובניית רקמות שריר.
בכדי להגדיל את הצריכה של ויטמיני b חשוב לצרוך דגנים מלאים, בננה, תפוחי אדמה, בטטות, אבוקדו, בשר, שעועית ועדשים. גם איברים פנימיים מכילים כמויות גבוהות של ויטמין b, אך בהם אין להפריז בשל כמות הכולסטרול והשומנים שאינם בריאים לגופנו בכמויות גדולות. גם דגים, פירות ים, ביצים, חלב, אגוזים וזרעים, חטיפי אנרגיה ודגני בוקר מועשרים בסיבים, מכילים ויטמינים מקבוצת b.
הסבר על כל ויטמין בפני עצמו
ויטמין b1 נקרא גם תיאמין והוא משתתף בתהליכי הפקת אנרגיה בתאי עצב בעיקר. אדם בוגר שיצרוך תפוח אדמה עם קליפתו, ספל דגני בוקר, מג’דרה או עדשים מבושלות, כוס חלב סויה ומנת בשר יקבל את מלוא התצרוכת היומית של ויטמין זה. לויטמין b2 המכונה גם ריפובליווין תפקיד זהה כאשר הוא נמצא במוצרי חלב רבים ויוגורטים. ויטמין b3 נקרא גם ניאצין כאשר בנוסף לפעילות האנרגתית בתאים הוא גם משתתף בתהליך חילוף החומרים של סוכרים ושומנים. הוא נמצא בכבד, סוגים שונים של בשרים וחזה עוף, בוטנים, מוצרי קמח לבן וירקות עם עלים ירוקים. ויטמין b4 נקרא גם ביוטין והוא גם כן משתתף בתהליך חילוף החומרים של סוכרים ושומנים. הוא קיים באיברים בפנימיים, פולי סולה וחלמוני הביצים.
ויטמין b5 המכונה חומצה פנטוטנית קשור בתהליכים של הפקת אנרגיה ובתהליך של יצירת הורמונים ומוליכים עצביים. פטריות, סלמון וברוקולי מכילים כמויות נעות שלו. ויטמין b6 נקרא גם פירידוקסין משתתף בתהליך יצירת תאי דם אדומים וביצירת סרוטונין. בננות, דגנים מלאים, קטניות, עוף והודו מכילים כמויות נעות שלו. ויטמין b9 המכונה גם חומצה פולית משתתף בתהליך יצירת תאים והוכח כמסייע להפחית את הסיכון בהיווצרות מומים מולדים במערכת העצבים של עוברים. חומוס, תפוזים, זרעים וירקות עם עלים ירוקים מכילים כמויות נעות שלו. ויטמין b12 משתתף בתהליך חלוקה התאים, בחילוף החומרים של החומצה הפולית ושומר על תאי העצב. ניתן לצרוך אותו מגבינות, ביצים, דגני בוקר, יוגורטים ובשרים לסוגיהם.
מחסור בסוגים השונים של ויטמין b מתאפיין בצורה שונה בין האחד לשני כאשר התופעות הרפואיות הנפוצות כתוצאה ממצבי מחסור הם אנמיה בשל מחסור בויטמין b12, חולשה ועייפות במצבים של מחסור בחומצה פולית, כאבי ראש ודלקות בעור במצבים של מחסור בויטמין b6 ובחילות והקאות במצבים של מחסור בויטמין b5.
ניתן להשלים את צריכת הויטמינים מקבוצה זו על ידי נטילת מולטי ויטמין או קומפלקס ויטמיני b. צמחונים וטבעונים, נשים בהיריון, נשים מניקות, אנשים הנוטלים תרופות באופן קבוע חייבים להתייעץ עם רופא מומחה במטרה להשלים את צריכת הויטמין באופו האופטימלי עבורם.